Sidor

tisdag 20 maj 2014

THG: Mockingjay



Det går framåt för The Hunger Games: Mockingjay part 1, och för någon vecka sedan släpptes hemsidan www.thehungergamesexclusive.com, där man kan och kommer kunna ta del av resan mot premiären i november. Så himla spännande, är riktigt taggad - och av de få bilder som finns tillgängliga än så länge ser det mer än lovande ut! 


<

torsdag 15 maj 2014

Stora bokbytardagen


Imorgon är det Stora Bokbytardagen över hela Sverige, och i ett flertal städer kommer böcker finnas tillgängliga för byte - överallt och med vem man vill. Själv har jag inte valt ut några böcker att byta, ska dock kolla upp saken och stöter jag på någon imorgon kanske jag kommer hem med en ny bok. Tycker i övrigt att det är en mycket trevlig idé, och vill ni läsa mer om den kan ni kika in här

tisdag 13 maj 2014

The Pixar Theory


Någonsin hört talas om The Pixar Theory? Det hade inte jag heller, fram tills häromdagen när min bror presenterade den för mig. Trots att teorin är invecklad - och att man kanske borde ta den med en nypa salt - gillar jag den. Bara hur någon kan ha kommit på idén att allt måste hänga ihop är rolig och fantastisk, inte allra minst för att den faktiskt är både vettig och trolig!  

söndag 11 maj 2014

Mina serier del 1



Status: Avslutad
Säsonger: 6
Avsnitt: 115 st x 40 minuter
Baserad på böckerna med samma namn, av Cecily von Ziegesar

Jag började titta på Gossip Girl våren 2011 - mycket för att jag hört vänner prata om den, men också för att den verkade bra. Vid åldern av 12 år var jag relativt ny introducerad till ”serie-fenomenet”, och därmed ganska dålig på att se avsnitt regelbundet. Omkring ett och ett halvt år senare, började jag se på Gossip Girl regelbundet, och blev helt fast!

Serien tar sin början i New York’s Upper East Side, Manhattan, där man får följa livet på ett flertal ungdomar bland den högre societeten. I de sex säsonger som spelats in, utspelar sig - till följd av en viss ”Gossip Girl” - ett oändligt antal intriger mellan de. Och trots att serien kan anses ytlig, ett uttalande jag inte sätter mig emot, är det något med handlingen och de alldeles fantastiska karaktärerna(Chuck!), samt dess utveckling, som fick mig att hålla kvar vid Gossip Girl. Att kläderna, miljön och staden är så underbar, är bara ett plus!






Status: Säsong 5 håller på att spelas in
Säsonger: 4 avslutade, den 5:e sänds i höst
Avsnitt: 34 st x 50 min

Downton Abbey sändes för första gången på SVT kring 2010, och trots att jag hade hört talas om serien, dröjde det till andra säsongen släpptes för mig att börja följa den.
Jag har alltid gillat kostymdraman, serier och filmer liksom Jane Austen/Charlotte och Emily Brontës verk, eller miljöer som tar plats kring första- och andra världskriget. Redan vid första avsnittet av Downton Abbey föll jag så för serien, och har hållit kvar vid den sedan dess!

I nuläget finns det 4 avslutade säsonger av Downton Abbey, och den femte håller på att spelas in för att sändas i höst. Liksom med de allra flesta serier, händer det otroligt mycket i varje avsnitt och säsong, och de fyra delarna återspelar olika tidsperioder. Säsong 1 tar alltså sin början vid Titanics förlisning 1912 och avslutas kring krigsutbrottet 1914, säsong 2 utspelar sig mellan 1914 och 1918/1919. Säsong tre 1920- och framåt, liksom också säsong 4. Underbara miljöer och kläder, fina karaktärer av olika bakgrund och personligheter, samt en otrolig utveckling av dessa och serien.





lördag 10 maj 2014

Visste du att... "Titanic"

Titanic sjönk kl. 02:20 den 15 april 1912, för 102 år sedan.


Just nu håller det på att byggas ett skepp kallat Titanic 2, vilken är en kopia av det ursprungliga Titanic och beräknas sättas i arbete under 2016. 

Från början ville producenterna att Tom Cruise, och inte Leonardo DiCaprio skulle spela rollen som Jack Dawson. Dessutom var Madonna tilltänkt rollen som Rose.


I scenen där Jack tecknar av Rose, är det James Camerons hand som syns och inte DiCaprios.

Det kostade mer att spela in filmen Titanic än det gjorde att bygga skeppet...

fredag 9 maj 2014

20 snabba...

Enkät tagen från Pocketlover, som lånat den från Underbara böcker, vilken i sin tur lånat den från Enligt O, såhär på fredagseftermiddagen! 


Snabbläsare eller långsamläsare?

Tegelstenar eller tunnisar? 
- Det beror på vad man definierar som en tunn bok, och om boken är bra eller inte. Helst en lagom kombo på några hundra sidor!

Bibliotek eller bokhandel?
- Älskar bokhandlar, men det blir bibblan oftare.

Ljudbok eller e-bok? 
- Inget av de, hehe...

Inbunden eller pocket?
- Pocket i all ära, och särskilt när man ska på semester, men inget går upp mot en inbunden bok.

Vampyrer eller spöken?

En i taget eller slalomläsning?
- Att läsa flera böcker samtidigt är något jag råkar vara ganska bra på, och jag har ofta flera böcker igång samtidigt.

Nytt eller gammalt?
- Både och! 

Bokmärke eller hundöra?

Snacks eller godis?
- Snacks och choklad, så ska det vara.

Biografier eller memoarer?

Skräck eller chicklit?
- Jag läser varken skräck eller chicklit särskilt ofta alls, men vi säger väl chicklit då. 

Soffan eller sängen?

Boken eller filmen?

Twitter eller Facebook?

Goodreads eller Boktipset?

Kokbok eller bakbok?

Te eller kaffe?

Nobelpriset eller Augustpriset?
- Oj, de böcker jag läst av Nobel- och Augustpristagare/nominerade är Lex bok, Pojkarna samt någon novell av Alice Munro, i övrigt inte mycket alls. Ett svårt val, med andra ord...

torsdag 8 maj 2014

Ladda ned Bryta sönder

Nyligen var jag med och tävlade om ett bokpaket hos B. Wahlströms instagram-account Läs Glädje. I paket ingick Sätt mig i brand samt novellen Bryta sönder, vilka är nummer 2.5 och 3 i serien Rör mig inte av Tahereh Mafi. Dessvärre vann jag inte, men jag fick i alla fall möjligheten att ladda ned Bryta sönder gratis, genom B. Wahlströms Facebook-sida - något jag tycker att ni också ska passa på att göra!

söndag 4 maj 2014

Wish list


Det finns så otroligt många böcker som inte översätts till svenska, och som man därför - om man inte surfar runt lite - sällan hör talas om. Ovan ser ni nio böcker jag riktigt längtar efter att läsa, både nykomlingar och bioaktuella, liksom favoriter och böcker skrivna av favoritförfattare. Får hålla mig från att inte beställa hem allihopa nu på direkten och istället vänta några veckor...

The geography of you and me - Jennifer E. Smith
The fault in our stars - John Green
The lunar cronicles: Cress - Marissa Meyer
The Maze Runner - James Dashner
Ignite me - Tahereh Mafi
I am number four - Pittacus Lore
Why we broke up - Daniel Handler, Maira Kalman
I'll give you the sun - Jandy Nelson
This is what happy looks like - Jennifer E. Smith

lördag 3 maj 2014

Ny TFIOS trailer!


Det blir mycket prat, och många inlägg om The fault in our stars-filmen, såhär månaderna innan den har premiär. Häromdagen släpptes dock en andra trailer till filmen, och jag kunde inte låta bli att lägga ut den. Tidigare har jag tyckt att Ansel inte alls passat att spela Augustus, men nu när jag ser hela trailern verkar allt falla på plats, och förhoppningsvis blir filmen lika perfekt som trailern!
Ska ta och beställa hem och läsa om boken snarast.

*På tal om youtube, tycker jag att ni ska kika in på min kompis Emm's nystartade booktube-kanal Emm läser

fredag 2 maj 2014

Recension av Fangirl

Cather har alltid varit beroende av sin tvillingsyster Wren, och trots att Wren varit den mer utåtriktade av de, hon som tagit för sig, har de alltid varit tillsammans. Under sin barndom delade de båda på ett oerhört Simon Snow intresse, men sedan deras mor lämnade de vid åtta års ålder tvingades de att växa upp, och medan Wren la Simon åt sidan, vägrade Cath att släppa taget.
Så ska systrarna börja på college, och till Caths stora förvåning, och missnöje, ber Wren om ett rum i campuset bredvid. Istället blir det Reagan, och hennes gängliga om än oerhört charmiga pojkvän Levi, som kommer att ersätta platsen som rumskompis. Trots Caths motvilja till förändring, finner hon slutligen college vägskälet mellan barndom och vuxenlivet, blind tillgivenhet och förmågan att stå på egna ben, och kanske viktigast av allt - vägskälet mellan att låta Simon Snow gå, eller stanna kvar.

Fangirl är en oerhört fin bok om att våga växa upp och finna sig själv, om vad det innebär att älska något/någon besinningslöst, och att drömskt leva sig in en annan värld. Med ett lätt och charmigt språk målar Rainbow Rowell upp en levande berättelse om livet som "fangirl", något jag, liksom också många andra säkerligen kan leva sig in i, och beskriver en fandoms alla sidor.
Jag gillade Fangirl starkt, och fastande långt mer för den än Eleanor & Park. Rowells typiska språk lyser igenom hela boken, och trots de fina karaktärerna (Levi!), samt de vackra citat som förekommer - kan jag inte låta bli att irritera mig smått på det faktum att Cath ärvt den mer socialt inkompetenta förmågan, i kombination med ett smärre mindervärdeskomplex, medan Wren glatt festar loss, och ser tillsynes obekymrat på vardagen. Hur eller hur en mycket bra, och läsvärd bok!

torsdag 1 maj 2014

Vad har jag läst i april?


Antal lästa böcker: 5 st: Allegiant +eng, Prodigy, Den nya människan, Fangirl +eng, Livet efter dig

Bästa bok: Det finns inget bättre - sett till läsning och böcker, åtminstone - än att under en hel månad bara få läsa bra böcker, som nu i april. Trots det var Allegiant den bästa bok jag läst i april, ja, till och med en utav de absolut bästa hittills under 2014 - vilka känslor den boken väckte, och som jag grät. Här kan ni läsa mer om Allegiant.

Böcker lästa på engelska: 2 st: Allegiant och Fangirl, båda två fantastiska och riktigt bra böcker, om än i helt olika genre.

Klassiker: Det har varit tomt på klassiker-fronten i april, för tillfället håller jag dock på att läsa Möss och Människor av John Steinbeck.