Sidor

söndag 30 mars 2014

Kommande filmer


På torsdag (den 3 april) ska jag, tillsammans med två kompisar, gå på smygpremiären av Divergent,  och som jag längtat! Ska bli oerhört spännande att se hur de valt att gestalta allt ifrån Tris och Tobias, till de övriga karaktärerna och miljöerna.


Den 22 juni har The fault in our stars premiär, och liksom med Divergent är jag riktigt spänd på att se hur de har omvandlat en utav mina - och många andras -  absoluta favoritbok till film. Intressant är också att Shailene Woodley och Ansel Algort, vilka spelar Tris och Caleb i Divergent (bror och syster Prior) även innehar rollerna som Hazel och Augusts.

lördag 29 mars 2014

Ord som stannar


Varje vecka håller Lyrans Noblesser i något som kallas tematrio, ett inlägg där hon skriver om ett tema på tre böcker att prata om, liksom exempelvis tre fina bokomslag, eller liknande. Veckans tematrio är att berätta om tre minnesvärda inledningar - förvisso är jag en aning sent ute, men tänkte hänga på ändå.

1. Stolthet och fördom av Jane Austen
"Det är en allmänt vedertagen sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet måste vara i behov av en hustru". 
- Meningen vilken är början på en berättelse som har kommit att prägla eftervärlden oerhört.

2. Jellicoe Road av Melina Marchetta 
"My father took one hundred and thirty-two minutes to die. I counted. 
It happened on the Jellicoe Road. The prettiest road I'd ever seen, where tress made breezy canopies like a tunnel to Shangri-la."
- Ifrågasätter om det finns en vackrare inledning på en bok.

3. The hunger games - Suzanne Collins 
"When I wake up, the other side of the bed is cold. My fingers stretch out, seeking Prim's warmth but finding only the rough canvas cover of the mattress. She must have had bad dreams and climbed in with our mother. Of course she did. This is the day of the reaping."
- Nutida klassiker, trendsättare, favorit, fantastisk. Det finns många adjektiv som beskriver The Hunger Games, liksom också dess allra första meningar. 

fredag 28 mars 2014

Uppdatering


I februari skrev jag ett inlägg om mina bokmål år 2014, och nu kan ni - under hedern, vid fliken längst till höger - se en sida vid namn "mål". Fliken är ett inlägg vilket alltså handlar om mina mål år 2014, vilka är att läsa 10 klassiker, samt 25 böcker på engelska, och jag kommer uppdatera sidan kontinuerligt kring vilka jag böcker har läst och hur det går. Undrar ni något är det bara att fråga! 

torsdag 27 mars 2014

Filmrecension av Boktjuven

Häromveckan var jag och min kompis Tova (Bokugglan), på bio och såg Boktjuven - filmatiseringen av boken som slagit igenom världen över, översatts till ett flertal olika språk, samt skildrar andra världskriget ur en alldeles unik synvinkel.

Tyskland 1939, och andra världskriget har precis tagit sina första, nyvakna andetag. I Europa råder kaos, och naiva beger sig de unga soldaterna ut till fronterna för att strida för fosterlandet. Samtidigt sitter 10-åriga Liesel Meminger på ett tåg tillsammans med sin familj för att adopteras bort tillsammans med sitt syskon. Utan förvarning dör dock brodern, och begravningen de håller till hans minne invid järnvägsrälsen kommer att bli början på en ny tid för Liesel - men också utmärkande som dagen då hon stjäl sin första bok.
Endast ackompanjerad av Dödgrävarens handbok anländer hon så till Himmel Strasse, där hon mottags av Hans och Rosa Hubermann. Utan förvarning rycks hon in i en värld där saumensh är ett smeknamn, pojken i grannhuset blir hennes bästavän, och mannen i källaren hennes alldeles egna hemlighet. På gatan där himlen tog sin början, och döden dansade, där fann hon tröst, där hittade hon hem.

Första gången jag läste Boktjuven, var för omkring tre år sedan, och jag föll för den direkt. När jag sedan fick reda på att boken skulle filmatiseras, var det med förtjusning och iver jag väntade på den dag jag skulle få se den - och jag blev allt annat än besviken.
Boktjuven är, både i film-liksom bokformat, en otroligt naken, ärlig och vackert finstämd berättelse - vilken skildrar, om inte kriget så åtminstone hur det påverkade en ung flickas, och så många andras liv. Oerhört sorgligt, om än med stunder av lycka, berättar den om hur kriget tog allt ifrån de och gav hälften tillbaka, och hur det - trots den misär så många gick igenom - kunde visa glimtar av det allra starkaste ljus.

tisdag 25 mars 2014

Känslan av beständighet



Och det gör ont i början, 
det är ett avgrunds djup inuti
men tiden går, 
och tiden förändrar
det går inte obemärkt förbi

lördag 22 mars 2014

Nyheter våren 2014


Det händer förvånansvärt lite på den svenska ungdomsbokfronten i vår, sett till hur stora boksläpp det har varit under tidigare år - trots det finns det fem böcker jag tycker är riktigt värda att låna/köpa hem, och dessa är;

Sätt mig i brand, den tredje och avslutande boken i trilogin om Juliette, flickan vars beröring har förmågan att döda samt de två pojkarna Adam och Warner. Tidigare böcker heter Rör mig inte! och Rädda mig inte!

Eleanor & Park, boken jag pratat om i massor här på bloggen. Beräknas bli nästa stora hit och har slagit igenom stort i USA, liksom också i Sverige.

Prodigy, den andra boken i den dystopiska serien Legend. 
I ett land som en gång var det forna USA, lever Day och June - förstnämnda känd som Republikens mest efterlysta brottsling, och June som landets underbarn. När Day en dag anklagas för mordet på Junes bror, bestämmer hon sig för att hitta och överlämna honom åt militären, och snart avslöjas hemligheter om Republiken de aldrig kunnat ana.

Drömtjuvarna, är liksom Prodigy, också den andra boken i en serie. Trilogin är skriven av Maggie Stiefvater, författaren bakom kända Mercy-Falls serien Frost, Feber och Föralltid!

Pappersstäder är John Greens tredje bok att bli översatt till svenska, och har slagit igenom stort i USA. Boken sägs vara toppen, och jag är riktigt sugen på att läsa den!

torsdag 20 mars 2014

Glädje i bokformat



Jag fick under veckan hem ett recensionsexemplar av Eleanor & Park från Berghs (tack!). Mycket trevligt, och spännande - särskilt eftersom boken slagit igenom så pass stort i Sverige liksom USA och övriga utlandet!

Har fått ett meddelande om att Allegiant - den tredje och avslutande boken i Divergent-serien - nu finns att köpa på Akademibokhandeln, har längtat sedan den släpptes efter att få läsa den! 

I början av mars var jag och min kompis Tova på Boktjuven. Filmen var riktigt riktigt bra, och jag smålog och grät om vartannat, oerhört fin och filmmusiken vilken hör till är värd att lyssna på. Rekommenderas starkt! Filmrecension kommer inom kort.

tisdag 18 mars 2014

Catching fire på DVD och Bluray


Den 12 mars, det vill säga för omkring en vecka sedan, släpptes The Hunger Games: Catching Fire på DVD och Blueray. Senaste gången jag såg filmen var på biopremiären, och därför ska det bli riktigt kul att se den igen - många gånger upplever jag nämligen att filmer är bättre andra gången än första, eftersom man kan fokusera på detaljer och val av kläder etc, på ett helt annat sätt! Hur många gånger har ni sett Catching Fire hittills, och har ni valt att införskaffa er ett exemplar av filmen?

söndag 16 mars 2014

Visste du att... "Boktjuven"



Författaren Marcus Zusak skrev om de första 90 sidorna till Boktjuven, omkring 150-200 gånger.


Döden (i boken) beskriver de tre gånger han råkade på Liesel, som dagar då himlen färgats röd, vit och svart. 


Marcus Zusak trodde att Boktjuven skulle bli hans minst framgångsrika bok - istället har den legat kring första plats på The New York Times Bestseller List i mer än 230 veckor och översatts till mer än 40 språk! 


Både boken, liksom filmen, inleds med meningen; "Here is a small fact. You are going to die."


Det är Geoffrey Rush, känd från filmatiseringen av Shakespeare in love, Frida, Pirates of the Caribbean samt The Kings Speech, och Emily Watson vilken spelat i bland annat War Horse och Anna Karenina vilka innehar rollerna som Hans och Rosa Hubermann, Liesels föräldrar under senare delen av boken/filmen.  

lördag 15 mars 2014

Om att samla och väggar med böcker

Frågan till helgens bokbloggsjerka, lyder; Do readers have to be collectors, det vill säga, måste man samla på böcker bara för att man läser?

Nej, läsare är inte alls nödvändigtvis samlare - och trots att jag inte köper på långa vägar lika mycket böcker som jag skulle kunna, behöver även jag rensa ut bokhyllorna emellanåt. Hur eller hur, tror jag inte att ovanligt att just läsare faktiskt samlar på sig en hel del böcker, och personligen älskar jag att ha mina favoritverk ståendes i hyllan för att kunna läsa om de, eller bara bläddra i de. Drömmen är vidare att ha en hel vägg fylld med böcker, liksom i Boktjuven när Liesel besöker Ilsa och hennes bibliotek.
I övrigt är dock sistnämnda en riktig bra plats att ge sig hän åt böcker, om man inte har plats för alla hemma, och personligen är jag ofta på biblioteket!   
  Bokasken till vänster skulle, även den, vara fin att ha i bokhyllan eller bredvid, liksom också den här!

fredag 14 mars 2014

Recension av Mor gifter sig

”Jag minns så väl dagen mor gifte sig…”
Så inleds Moa Martinsons bok Mor gifter sig, och meningen är strax följd av begynnelsen till en berättelse olika alla andra. Med en unik författarröst, ett tillsynes enkelt om än fängslande språk, och ett liv samt en historia man sällan hör talas om, för hon läsaren genom sekelskiftets arbetarklassmiljöer i Norrköping, liksom övriga Sverige.

Mia är endast åtta år gammal, när hon för första gången bevittnar sin mor – iklädd en lånad svart klänning och ett enkelt glashalsband – gifta sig.  Som ung arbetande kvinna, ensamstående mor till ett oäkta barn, samt med ursprung ur arbetarklassen, hoppas Mia och hennes mor att giftermålet med den nye styvfadern Albert, ska innebära ett lyft ur de usla förhållanden och förutsättningar de tidigare tvingats tampats med. Med nyfikna och klara barnögon ser dock Mia på det förhållande och den relation hennes mor byggt upp till farbrodern hon så snällt ska kalla ”pappa”, och förstår inte alls varför han tar henne om livet, eller får henne att växa kring midjan.
  Trots motsättningarna, blir bröllopet början på en ny tid för familjen, och lyckliga över nystarten flyttar de ut till en gård kring Gamla Ö-vägen, en kvarts väg från Norrköping. Allt förefaller rofyllt och tillsynes idylliskt, sett till de angivna omständigheterna, det dröjer dock inte länge förrän idyllen tycks spricka i kanterna och snart är Mia och modern omgivna av en ingift släkt med sikte på att ruinera de, en skolgång och lärarinna vilka inte alls uppskattar Mias kunskaper, samt barnafödande och en alldeles fördärvande krog. 

Resan från den dag modern gifte sig, till bokens slut är lång, och på vägen får Mia uppleva saker ett barn aldrig ska behöva göra. Det är svårt att ta in de förhållanden familjen levde med som något som faktiskt hänt, kanske för att sådan fattigdom som Mia var omgiven av sällan är skådad idag. Tack vare Moa Martinsons fantastiska, och högst levande språk, lyckas hon dock fånga läsaren och ge berättelsen liv – något som utmärker boken, och gör den lättare att relatera till än de klassiker som skrevs kring 1700- och 1800-talet.
  Fantastiskt, och annorlunda, är också att det är ur åttaåriga Mias perspektiv boken berättas, något som tillför ett barns uppriktig- och nakenhet till historien. Det är sanningen, och en ocensurerad iakttagelse vilken berättas, endast skyddad bakom det faktum att det som skett tillhör det förgångna.

torsdag 13 mars 2014

Divergent-evenemang


Fick en kommentar häromdagen från Lihini, som skriver på bloggen Teenbookalover, där hon berättade om ett Divergent-event hon håller i, i samarbete med Nordisk film. Evenemanget går av stapeln den 22 mars (lördag v.12) klockan 16.00 på PunktMedis-biblioteket i Stockholm, och är öppet för alla som läst första boken. Personligen tycker jag att det verkar jättetrevligt, med tävlingar, mingel, lekar, rollspel, fika och tagg inför filmpremiären - allt relaterat till Divergent - dessvärre bor jag dock inte i Stockholm, men för er som bor i närheten är det bara att passa på! Här hittar ni evenemanget, och sidan där man kan anmäla sig.

fredag 7 mars 2014

Mot en ny dag

Framtiden, så subtil
ett annalkande skimmer i gryningen

Tagit en liten paus från bloggen, men hoppas på att vara tillbaka och back on track från och med söndag.  Tills dess önskar jag er alla en riktigt fin fredag och helg!